Dieta wysokobiałkowa nie osłabia, a wręcz może wzmacniać kości   

Rewolucyjna analiza! Wg dotychczasowych poglądów (pochodzących jeszcze z badań z lat 70-tych i 80-tych) wyższe spożycie białka (gł. aminokwasów siarkowych) miało korelować ze zwiększoną utratą wapnia, pochodzącego gł. z resorpcji kości, a więc zwiększać ryzyko osteoporozy.

 Dziś opublikowana meta-analiza, obejmująca 20 prospektywnych badań kohortowych i 16 badań randomizowanych dokumentuje wręcz odwrotny pogląd – dieta o wyższej zawartości protein może wykazywać wpływ prewencyjny na stan kości

* Pamiętajmy jednak, iż w analizowanych badaniach za „dietę wysokobiałkową” uznano taką, gdzie spożycie protein sięgało 1,4g/kg m.c. lub 2,2g/kg LBM (beztłuszczowej masy ciała), nie popadajmy więc w skrajność i nie ładujmy w siebie niezliczonych ilości białka – ono równiez może zaszkodzić!

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28404575

Reklamy