Zupa – krem z ulubionego warzywa kulturystów. Rozgrzewająca, sycąca i banalna w przygotowaniu – idealna na jesienne wieczory, czy po prostu – jako dodatek warzywny do Waszych ulubionych dań mięsnych!

 

Krem z brokułów

  • Włoszczyzna ok 100-150g
  • Brokuł – różyczki 250g (może być mrożony)
  • 2-3 niewielkie ziemniaki 300g
  • Woda
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2%
  • 1/2 bułki grahamki
  • Świeży lub suszony koperek
  • Świeży + granulowany czosnek
  • Pół łyżeczki soli, liść laurowy, ziele angielskie
  • Łyżeczka oleju lnianego/rzepakowego tłoczonego na zimno
  • Świeżo mielony pieprz

 

Do wody wrzucamy ziemniaki, świeży czosnek, włoszczyznę i przyprawy – gotujemy do powstania wywaru warzywnego.
Wrzucamy różyczki obranych brokułów. Jeśli woda odparowała i ciężko nam zanurzyć brokuły – należy dolać ok szklanki. Brokuły gotujemy pod przykryciem aż będą bardzo miękkie, nawet troszkę rozgotowane (ok 12 min).
Całość wrzucamy do blendera bądź w inny sposób miksujemy na krem. Do pól szklanki odlanej wcześniej wody dodajemy jogurt naturalny (uprzednio zahartowany), całość mieszamy i dodajemy do zupy-kremu.

Bułki kroimy w kostkę, podpiekamy na suchej patelni bądź w piekarniku.

Na talerzu dodajemy 1 łyżeczkę oleju lnianego/rzepakowego tłoczonego na zimno i grzanki, całość dekorujemy koperkiem i czosnkiem.

 

Tip na dziś: Krem możemy wzbogacić szpinakiem bądź kalafiorem, zagęścić odrobiną skrobi, jak również przyrządzić na wywarze mięsnym.

Reklamy